Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Γαλάζιος συναγερμός για τα επισφαλή κάστρα

Ρωγμές στα «κάστρα» της Δεξιάς, στους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που κατέχει η ΝΔ από το 1986, καταγράφονται λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η Ρηγίλλης διαπιστώνει, παρά την αισιοδοξία που εκπέμπεται για προφανείς πολιτικούς λόγους, ότι υπάρχει ισχυρή πίεση των υποψηφίων που στηρίζει, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, του νυν δημάρχου κ. Ν. Κακλαμάνη και του κ. Κ. Γκιουλέκα, αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης ανακοίνωσε χθες το βράδυ τη στήριξή του με σκληρή δεξιά ρητορική.

Ο κίνδυνος εκλογικής ήττας είναι ορατός καθώς πρώτη φορά απειλούνται σοβαρά οι υποψήφιοι της ΝΔ έπειτα από 24 χρόνια «γαλάζιας» κυριαρχίας στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Τα αρνητικά μηνύματα από τις τοπικές οργανώσεις της ΝΔ, οι διαμαρτυρίες αρκετών βουλευτών για τον κ. Κακλαμάνη σε συνδυασμό με την υποβόσκουσα κρίση στις σχέσεις του με το κεντρικό σύστημα εξουσίας του κόμματος οδήγησαν τον δήμαρχο Αθηναίων να θυμηθεί τη Ρηγίλλης και να προστρέξει σε βοήθεια.

Στο παρασκήνιο κυριαρχούσαν φήμες ότι ο κ. Κακλαμάνης είναι δυσαρεστημένος γιατί δεν τον βοηθάει ο κομματικός μηχανισμός, ενώ άλλα «γαλάζια» στελέχη έλεγαν με έμφαση πως η Ρηγίλλης δεν θα θεωρούσε πολιτικά επιζήμια μια ενδεχόμενη ήττα στην πρωτεύουσα. Γι΄ αυτό σημείωναν ότι δεν υπήρχε ως χθες ενεργή στήριξή του από το «γαλάζιο» σύστημα, αφού το ιδιαίτερο βάρος δίνεται στον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής κ. Β. Κικίλια.

Η εντυπωσιακή πτώση του κ. Κακλαμάνη, ο οποίος συγκέντρωσε 35% και έλαβε 64.423 ψήφους, περίπου τις μισές σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές του 2006, όταν με ποσοστό 46% είχε λάβει 126.877 ψήφους, προβλημάτισε ιδιαίτερα τη ΝΔ και τέθηκε μετ΄ επιτάσεως το θέμα διαχείρισης του Δήμου. Παράλληλα ακούστηκε και σκληρή κριτική ότι η καθίζηση του κ. Κακλαμάνη κράτησε σε χαμηλό επίπεδο και τα ποσοστά του κ. Κικίλια, για τον οποίο μόλις χθες άρχισε να κινητοποιείται ο μηχανισμός του δημάρχου για να τον ενισχύσει. Τις τελευταίες ώρες έγιναν αρκετές παρασκηνιακές κινήσεις ώστε να επιτευχθεί «εκεχειρία» και να δοθεί το μήνυμα της ενότητας, καθώς δεν ήταν λίγοι στη ΝΔ που τόνιζαν την ουδετερότητα στη σχέση των κκ. Σαμαρά και Κακλαμάνη. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς αν και με τον κ. Κικίλια εμφανίστηκε δημόσια αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δεν επέλεξε να πράξει το ίδιο με τον κ. Κακλαμάνη, με τον οποίο δεν συναντήθηκαν ούτε μια φορά και δεν έγινε ούτε μια δήλωση υποστήριξης.

Μετά τις απαραίτητες συνεννοήσεις και αφού επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και το επιχείρημα ότι στήριξη στον δήμαρχο Αθηναίων θα σημάνει και βοήθεια στον κ. Κικίλια, αποφασίστηκε να δοθεί το μήνυμα ότι η ΝΔ στηρίζει τον κ. Κακλαμάνη. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Κακλαμάνης- που είχε στηρίξει την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη κατά τις εσωκομματικές εκλογές- επιχείρησε ως τον πρώτο γύρο να εμφανίζεται ως ανεξάρτητος προκαλώντας ενόχληση ακόμη και στο περιβάλλον του κ. Σαμαρά, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε την αναγκαία κίνηση και ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του δημάρχου. Για να τον στηρίξει παραβρέθηκε χθες το απόγευμα σε εκδήλωση κομματικών στελεχών της ΝΔ στην Τεχνόπολη στο Γκάζι και του ευχήθηκε με δημόσια δήλωση- την οποία κάποιοι χαρακτήρισαν δήλωση σκοπιμότητας- «καλή επιτυχία», ενώ σημείωσε πως «χρειάζεται η επιλογή και η εκλογή ατόμων οι οποίοι ξέρουν και μπορούν, με γνώση και με δυναμισμό, να διεκδικούν».

Στη Θεσσαλονίκη ο κ. Γκιουλέκας, που στηρίζεται από ένα ιδιαίτερα συντηρητικό τμήμα της τοπικής κοινωνίας, κουβαλάει στις πλάτες του τα αρνητικά στοιχεία από τη δωδεκαετή παρουσία στον Δήμο του νυν δημάρχου κ. Β. Παπαγεωργόπουλου . Ο εκλεκτός του ΠαΣοΚ κ. Ι. Μπουτάρης αναπτύσσει ιδιαίτερη δυναμική, όπως λένε κομματικά στελέχη, και απειλεί τον κ. Γκιουλέκα, που δεν έχει τη δυναμική που ανέμεναν στη Ρηγίλλης, μόλις ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του.

Εξάλλου, καταγράφονται και αρκετές αντιπάθειες στο πρόσωπό του, αλλά και χαμηλή ανταπόκριση από τους ψηφοφόρους της ΝΔ, καθώς ο ίδιος είναι πρώτος βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης σε σταυρούς, γεγονός που τον καθιστά αυτόματα «αντίπαλο» για τοπικά στελέχη, ακόμη και για τους συναδέλφους του.  

Αμνήστευσε Μαντούβαλο για μια χούφτα ψήφους


Με το διαβατήριό του σφραγισμένο από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά ετοιμάζεται να επιστρέψει λίαν συντόμως στη ΝΔο κ. Π. Μαντούβαλος, που έδωσε απλόχερα χθες τη στήριξή του στον κ. Β. Μιχαλολιάκο, στην προσπάθειά του να κερδίσει τον Δήμο Πειραιά. Επειτα από πολύωρο παρασκηνιακό παζάρι, ο κ. Μαντούβαλος, έχοντας λάβει την υπόσχεση ότι θα επιστρέψει στη ΝΔκαι θα είναι ξανά στα ψηφοδέλτια του κόμματος, αποφάσισε να δηλώσει δημόσια ότι στηρίζει στον δεύτερο γύρο τον άσπονδο φίλο του κ. Μιχαλολιάκο. Παρά το γεγονός ότι από τη Ρηγίλλης διατείνονται πως δεν υπήρξε κανενός είδους συμφωνία, ενδεικτικό ήταν ότι ο πρόεδρος της ΝΔδημοσιοποίησε με τον τρόπο του τη συμφωνία, εμφανιζόμενος ουσιαστικά θετικός στην επιστροφή του στο κόμμα.

«Εκανε την υπέρβασή του και απέδειξε ότι έχει παραταξιακή συνείδηση» είπε με ένα μεγάλο χαμόγελο ο κ. Σαμαράς, ενώ νωρίτερα ο κ. Μαντούβαλος δήλωσε εκτός από τη στήριξή του στον κ. Μιχαλολιάκο (με τον οποίο έχει ανταλλάξει βαρύτατους χαρακτηρισμούς στο παρελθόν και χθες παραδέχθηκε νωρίτερα στον Ρ/Σ Βήμα 99,5 ότι έχουν πολύ ψυχρές σχέσεις) και την προτίμησή του στον κ. Κικίλια. «Τάσσομαι ανεπιφύλακτα υπέρ του κ. Μιχαλολιάκου» τόνισε ο κ. Μαντούβαλος που θεωρείται καθοριστικός ρυθμιστής με το 19% που έλαβε, αν και στον συνδυασμό του υπάρχει διχασμός για την επιλογή του. Είναι ενδεικτικό ότι σημαντικός αριθμός υποψήφιων δημοτικών συμβούλων (όπως π.χ. ο κ. Γ. Βοϊδονικόλας) συντάσσεται με τον κ. Ι. Μίχα.

Τα δίνουν όλα για τον Κικίλια

Μεγάλη πίεση ασκείται σε στελέχη της ΝΔ που είχαν συνταχθεί με τον κ. Ι. Δημαρά να προβούν σε δήλωση στήριξης του κ. Β. Κικίλια και να τον βοηθήσουν την ύστατη στιγμή. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα γίνονται αρκετές κινήσεις για να πεισθεί ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και αξιωματούχος επί κυβερνήσεων Καραμανλή κ. Χρ. Κουρούσης να ενισχύσει τον «γαλάζιο» υποψήφιο. Παρά το γεγονός ότι είχε στηρίξει την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με τον κ. Δημαρά, εκ των στελεχών που χαρτογραφούνται ως «καραμανλικοί», δέχεται αρκετά τηλεφωνήματα από επώνυμα στελέχη της ΝΔ για να πεισθεί να βοηθήσει με μια διακριτική του δήλωση, επενδύοντας στην «παραταξιακή του συνείδηση», που, όπως λένε, «είναι δεδομένη και δεν αμφισβητείται παρά την επιλογή του». Η ίδια τακτική ακολουθείται και σε άλλα στελέχη που ήταν υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τον κ. Δημαρά, ευελπιστώντας να βρεθούν στο ίδιο αντιμνημονιακό μέτωπο.

Παράλληλα έχουν αρχίσει και κινητοποιούνται, μετά τις αυστηρές εντολές του κ. Σαμαρά, κυρίως οι βουλευτές της Β΄ Αθηνών, ενώ αναμένουν να βοηθήσει και η ΟΝΝΕΔ, την οποία εγκαλούν κομματικά στελέχη για χαμηλή ανταπόκριση στο κομματικό κάλεσμα.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται από το διαχειριστή χωρίς προειδοποίηση