Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Γιώργος: Πίσω στη δουλειά

Αποφασισµένος να προχωρήσει στην υλοποίηση του κυβερνητικού του προγράµµατος, ανεξάρτητα από τα αποτελέσµατα της προσεχούς Κυριακής, εµφανίζεται ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Πρωθυπουργός ωστόσο δεν θα εγκαταλείψει τη µάχη του β’ γύρου ώστε να αποτρέψει την πολιτική του αµφισβήτηση µετά τα αποτελέσµατα της ερχόµενης Κυριακής. Στο πλαίσιο αυτό, αναµένεται να καλέσει τον λαό σε πανστρατιά για να µην περάσουν τα σχέδια εκείνων που απεργάζονται, όπως θα τονίσει, την υπονόµευση της εθνικής προσπάθειας του ίδιου και της κυβέρνησης για τη διάσωση της Ελλάδας.

«Εχουµε ιστορικό καθήκον απέναντι στη χώρα και τον λαό», είπε πρόσφατα σε συνοµιλητές του ο κ. Παπανδρέου, για να τονίσει την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει στην ίδια πορεία, στο πλαίσιο της προσπάθειας για να αποτραπεί η χρεοκοπία της χώρας. Και το ίδιο επανέλαβε χθες στο Μέγαρο Μαξίµου κατά την ολιγόωρη συνοµιλία που είχε µε τονυπουργό ΕθνικήςΑµυναςΕυάγγελο Βενιζέλο. Παρά το γεγονός ότι επισήµως δεν έγινε τίποτε γνωστό, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνοµιλία συζητήθηκε τόσο το εκλογικό αποτέλεσµα όσο και η στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί στη συνέχεια, ώστε το ΠΑΣΟΚ να υπερβεί το κλίµα των εκλογών και να επανέλθει στο έργο του, που είναι η διάσωση της χώρας. Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να υπάρξει επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς και κινήσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες θα επανασυνδέσουν το ΠΑΣΟΚ µε τις ευρύτερες κοινωνικές οµάδες που επλήγησαν από τη λιτότητα.

Ταυτόχρονα ο κ. Παπανδρέου φέρεται να διαµήνυσε µέσω των συνεργατών του στους υπουργούς που βγήκαν εκτός ορίων κριτικής για το αποτέλεσµα ότι: «Το θετικό αποτέλεσµα της Κυριακής δεν δικαιολογεί κανενός είδους εσωστρέφεια». Η αυστηρή προειδοποίηση είχε άµεσα αποτελέσµατα, καθώς µια σειρά υπουργών, που µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο διαφοροποιήθηκαν µετά το αποτέλεσµα της Κυριακής, αναδιπλώθηκαν µεχαρακτηριστικότερα παραδείγµατα τη Λούκα Κατσέλη και τον Παναγιώτη Μπεγλίτη. Η κ. Κατσέλη ανασκεύασε τις δηλώσεις της για την «γκάφα» της περαίωσης, ενώ ο κ. Μπεγλίτης µετακινήθηκε στην Κορινθία προκειµένου να στηρίξει την υποψηφιότητα του Πέτρου Τατούλη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, µε την οποία διαφωνεί.

Στο Μέγαρο Μαξίµου εκτιµούν ότι το αποτέλεσµα της Κυριακής δεν θα είναι τελικά αρνητικό, όπως προοιωνίζεται, εξαιτίας της φηµολογούµενης συγκρότησης ενός άτυπου αντιµνηµονιακού µετώπου, το οποίο θα στηρίξει στις κάλπες τους υποψηφίους της Νέας ∆ηµοκρατίας. Ουσιαστικά ελπίζουν ότι οι πολίτες θα αποδοκιµάσουν στον β’ γύρο τωνεκλογών αυτού του είδους τις κινήσεις, οι οποίες στην πράξη υπονοµεύουν την προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας. Αν και από διάφορες πλευρές υποστηρίζεται ότι ήταν λάθος η πλήρης απόσυρση του διλήµµατος Παπανδρέου, αφού θα έπρεπε µε έναν τρόπο να συντηρηθεί, ώστε να λειτουργήσει και για τον β’ γύρο των εκλογών, όπωςσυνήργησεγια να κρατηθεί το ΠΑΣΟΚ στον α’ γύρο έστω και µε σοβαρές απώλειες. Ο Πρωθυπουργός όµως εκτιµάει ότι ενήργησε µε βάση όσα είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει καιπιστεύει πως οι πολίτες θα εκτιµήσουν την παρρησία µε την οποία δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

Απότηνάλληπλευρά, το Μέγαρο Μαξίµου εµφανίζεται αποφασισµένο να κλείσει οριστικά τη συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές και θα το κάνει µε σαφή τρόπο τις επόµενες ηµέρες έτσι ώστε, όπως αναφερόταν χθες, «να επανέλθει η πολιτική και οικονοµική ζωή της χώρας σε οµαλούς ρυθµούς».

Σε ρόλο πρεσβευτή της G20 θέλει ο Σαρκοζί τον Παπανδρέου

Ρεπορτάζ: Aριστοτελία Πελώνη

ΣΕ ΡΟΛΟ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ για τη µεταρρύθµιση του παγκόσµιου χρηµατοπιστωτικού συστήµατος επιθυµεί, σύµφωνα µε γαλλικές διπλωµατικές πηγές, να αξιοποιήσει τον Γιώργο Παπανδρέου ο Νικολά Σαρκοζί, καθώς η Γαλλία αναλαµβάνει σήµερα µε µεγάλες φιλοδοξίες την προεδρία των G20 και G8.

∆εν είναι τυχαίο πως όταν έγινε γνωστό ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός θα µετέβαινε στο Παρίσι, προσκεκληµένος της επικεφαλής των Γάλλων Σοσιαλιστών Μαρτίν Οµπρί για να προεδρεύσει Συνόδου της Σοσιαλιστικής ∆ιεθνούς, η γαλλική προεδρία ζήτησε τη συνάντηση µε τον Γιώργο Παπανδρέου.

Κι αυτό, διότι, όπως λένε οι ίδιες πηγές, ο Ν. Σαρκοζί εκτιµά ότι το προφίλ του Γ. Παπανδρέου ως προέδρου της Σοσιαλιστικής ∆ιεθνούς µπορεί να βοηθήσει στην προώθηση του φιλόδοξου προγράµµατος της Γαλλίας ως προεδρεύουσας για ένα χρόνο της G20 για την αναµόρφωση του οικονοµικού συστήµατος.

Το Παρίσι θέτει ως πρώτη προτεραιότητα τη µεταρρύθµιση του διεθνούς νοµισµατικού συστήµατος και τον κίνδυνο ενός νοµισµατικού πολέµου, υποστηρίζει όµως ότι η συζήτηση θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία µε την Κίνα.

Οι λεπτοµέρειες της συνάντησης που θα έχουν τη ∆ευτέρα στο Παρίσι ο Γ. Παπανδρέου και ο Ν. Σαρκοζί συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου µε τους Χ. Παµπούκη, ∆. ∆ρούτσα οι οποίοι θα συνοδεύουν τον Γ. Παπανδρέου στο ταξίδι. Στη συνάντηση της ∆ευτέρας µεταξύ Παπανδρέου - Σαρκοζί θα συζητηθεί ακόµη η διµερής αµυντική συνεργασία – στη σύσκεψη συµµετείχε και ο υπουργός Εθνικής Αµυνας Βαγγέλης Βενιζέλος – και η επικείµενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.

∆ιπλωµατικές πηγές σηµειώνουν ότι ο γάλλος Πρόεδρος έχει λάβει υπόψη την κινητικότητα που έχει δείξει διεθνώς ο Γ. Παπανδρέου όχι µόνο ως πρωθυπουργός που αντιµετωπίζει την ελληνική κρίση, αλλά και νωρίτερα ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής ∆ιεθνούς και εµπνευστής της πρωτοβουλίας για την Επιτροπή για την οικονοµία, µαζί µε τον νοµπελίστα Τζόζεφ Στίγκλιτς – η Επιτροπή έχει ήδη καταθέσει προτάσεις για µεταρρυθµίσεις στη G20.

TA NEA On-line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται από το διαχειριστή χωρίς προειδοποίηση