Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

«Ούτε απολύσεις, ούτε περικοπές μισθών»

«Όχι σε απολύσεις, καμία επιπλέον επιβάρυνση σε μισθωτούς και συνταξιούχους και καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών, πέραν όσων έχουμε δεσμευτεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια διαδοχικών κυβερνητικών συσκέψεων με επίκεντρο τον προϋπολογισμό του 2011 και τις σκληρές διαπραγματεύσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα με την τρόικα.

«Εμείς μπορούμε να τα καταφέρουμε έχοντας βάλει στο στόχο τη σπατάλη. Απέναντι στην ακατάσχετη κινδυνολογία, εμείς απαντάμε με συνέπεια και συνεχίζουμε με σταθερότητα τον αγώνα, για τη σωτηρία και την ανόρθωση της χώρας με μεγάλες αλλαγές» τόνισε ο κ. Παπανδρέου κατά την πρώτη από τις τρεις κυβερνητικές συσκέψεις στη Βουλή.

Δύο εικοσιτετράωρα πριν από την άφιξη του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός είχε μαραθώνιο συσκέψεων με υπουργούς και τον Λουκά Παπαδήμο, προκειμένου να αποφασιστούν τα μέτρα περιστολής του αναθεωρημένου ελλείμματος που θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2011.

Τη Δευτέρα, ταυτόχρονα με την άφιξη των ελεγκτών της Ε.Ε. της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, η Eurostat πρόκειται να ανακοινώσει το αναθεωρημένο έλλειμμα για το 2009, και το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ήδη μέτρα για να καλυφθεί το επιπλέον «άνοιγμα» στα δημόσια οικονομικά.

Στο επίκεντρο των συσκέψεων του πρωθυπουργού με τα στελέχη της κυβέρνησης βρίσκεται και η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται από την κρίση δανεισμού της Ιρλανδίας, που προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στα επιτόκια των ομολόγων, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Πορτογαλίας.

Εκτός από τον Λ. Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών, στις συσκέψεις συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας, η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.

Ως προς το μείγμα των επικείμενων μέτρων, ο κ. Παπακωνσταντίνου με δηλώσεις του στο Mega ξεκαθάρισε ότι το κλείσιμο της μαύρης τρύπας θα επιχειρηθεί κυρίως μέσω της μείωση των δαπανών στις ΔΕΚΟ. Ο υπουργός προανήγγειλε μείωση του προσωπικού μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και μετατάξεων, ενώ διευκρίνισε ότι οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου που λήγουν, δεν πρόκειται να ανανεωθούν.

Χωριστή συνάντηση θα έχει ο Γ. Παπανδρέου και με τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα και την υφυπουργό, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, προκειμένου να προετοιμασθεί η επίσκεψή του τη Δευτέρα στο Παρίσι.

Νέα επίθεση Σαμαρά

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς, σε διάγγελμά του επιτέθηκε στην κυβέρνηση και κάλεσε τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν το μνημόνιο. Η κυβέρνηση, είπε, παρά τις δραστικές περικοπές απέτυχε να μειώσει σημαντικά το έλλειμμα και ετοιμάζεται τώρα να πάρει νέα μέτρα, τα οποία επίσης δεν πρόκειται να φέρουν κανένα αποτέλεσμα.

TA NEA On-line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται από το διαχειριστή χωρίς προειδοποίηση