Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

«Μπροστά με κάθε κόστος»

Τη στρατηγική της επόµενης µέρας αναζητεί ο κ. Παπανδρέου, ενόψει των ανακοινώσεων της Eurostat που θα φουσκώνουν το έλλειµµα και την προσπάθεια που θα καταβάλει ηαξιωµατική αντιπολίτευση για να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη νοµιµοποίηση να διαχειριστεί τιςτύχες της χώρας και να λάβει αποφάσεις.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναµένουν, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, να επικρατήσει οξύτητα και ένταση, τουλάχιστον έως την ψήφιση του προϋπολογισµού του 2011, το δεύτερο 10ήµερο του Δεκεµβρίου. Ο κ. Παπανδρέου µιλώντας χθες σε εκπροσώπους του Ξένου Τύπου υπογράµµισε την πρόθεση της κυβέρνησης να επιµείνει στην πιστή τήρηση του Μνηµονίου µε στόχο να καταφέρει η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2011 να βγει στις αγορές και από το 2012 να µπει σε τροχιά ανάπτυξης. Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε το «θαύµα της Ελλάδας» λέγοντας ότι κατάφερε µέσα σε µικρό χρονικό διάστηµα να αναστρέψει την καθοδική της πορεία και την ιδιαίτερα αρνητική εικόνα της στο εξωτερικό. Αυτό οφείλεται, πρόσθεσε, στις τεράστιες προσπάθειες της κυβέρνησης και τις θυσίες του ελληνικού λαού. «Η Ελλάδα αλλάζει µε ταχύτατους ρυθµούς και δεν υπάρχει τίποτα που θα την εµποδίσει στην πορεία που έχει χαράξει», υπογράµµισε ο Πρωθυπουργός στους εκπροσώπους του Ξένου Τύπου, σε ένα συνέδριο που απασχολήθηκε µε τα «παιχνίδια» των διεθνών µέσων ενηµέρωσης εις βάρος χωρών, τα συµφέροντα που εξυπηρετούν µε τις κατευθυνόµενες ειδήσεις και το πώς διαµορφώνεται η ισορροπία ανάµεσα στην προπαγάνδα και στη δηµοσιογραφική αντικειµενικότητα.

Ο Πρωθυπουργός, που φέρεται να προβληµατίζεται έντονα για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση στη συνέχεια, ουσιαστικά περιέγραψε από το βήµα του συνεδρίου την τακτική που έχει χαραχτεί για την εποµένη των εκλογών. Η τακτική αυτή που είναι η σταθερή προσήλωση στην υλοποίηση των δεσµεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών της, µε το Μνηµόνιο, θα ακολουθηθεί «µε κάθε κόστος» όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Κατά τις ίδιες πηγές, η υλοποίηση των µέτρων που υπαγορεύει το Μνηµόνιο αποτελεί µονόδροµο για τη χώρα, καθώς, όπως αναφέρεται, «έτσι όπως διαµορφώνεται το κλίµα, ο µόνος τρόπος για να δικαιωθεί η κυβερνητική προσπάθεια είναι να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί».

«Δεν το συζητάµε»


Παράλληλα η κυβέρνηση επιχειρεί να σταµατήσει κάθε συζήτηση για πιθανές απολύσεις στο Δηµόσιο και τον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα, θέµα το οποίο συντήρησε χθες µε δηλώσεις του (στον Βήµα FM) ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μαν. Οθωνας. «Εµείς δεν συζητάµε ζήτηµα απολύσεων από τον δηµόσιο τοµέα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος πρόσθεσε ότι η µονιµότητα των δηµοσίων υπαλλήλων κατοχυρώνεται από το Σύνταγµα και σηµείωσε: «Οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για απολύσεις δεν ανταποκρίνεται στην πραγµατικότητα, δεν προκύπτει από πουθενά».

Ο κ. Πεταλωτής συµπεριέλαβε στη διάψευσή του τις ΔΕΚΟ, δηλώνοντας ότι «στον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα ισχύει ό,τι και στον δηµόσιο τοµέα. (...) Το να ανοίγουµε µια συζήτηση για τις ΔΕΚΟ προτού ανοίξει το θέµα εξυγίανσής τους, είναι άκαιρο και πουθενά δεν έχει αποτυπωθεί δική µας βούληση να απολυθούν ακόµα και αυτοί οι εργαζόµενοι». Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης απέρριψε ως κινδυνολογικές ερωτήσεις δηµοσιογράφων οι οποίες αφορούσαν περαιτέρω περικοπές µισθών των δηµοσίων υπαλλήλων. Για την πορεία της ελληνικής οικονοµίας προέβλεψε ότι «στο τέλος θα είµαστε συνεπείς στους στόχους µας και δεν θα υπάρχει υστέρηση τέτοια που να δηµιουργεί πρόβληµα». Τέλος, είπε πως «ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν δηλώσει επανειληµµένα ότι είµαστε στη µέση µιας πολύ δύσκολης κατάστασης, ότι δεν έχει περάσει η κρίση, ότι δεν υπάρχει λήξη του συναγερµού, συνεπώς και τα βήµατα και οι αποφάσεις µας είναι προσεκτικά διατυπωµένες».

TA NEA On-line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται από το διαχειριστή χωρίς προειδοποίηση