Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Γαλάζιοι παλικαρισμοί για τις εκλογές

Ευθεία πρόσκληση στον κ. Γ. Παπανδρέου απευθύνει η Ρηγίλλης, ώστε να αναλάβει προσωπικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το κόστος για την προσφυγή στις πρόωρες εκλογές, παρά το γεγονός ότι κορυφαία στελέχη της ΝΔ ανησυχούν και θεωρούν πως το κόμμα δεν είναι έτοιμο για μια εκλογική αναμέτρηση, έναν χρόνο μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα του περασμένου Οκτωβρίου και με νωπές τις μνήμες από τη διακυβέρνηση Καραμανλή.

Αν και η ηγεσία της ΝΔ δεν επιθυμεί να υπάρξει προσφυγή στις κάλπες, καθώς επισημαίνει πως θα είναι καταστροφική για την οικονομία μια τέτοια κίνηση αυτή τη χρονική περίοδο, τονίζει ότι είναι πανέτοιμη. «Δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Να τις κάνει όποτε θέλει, αλλά να πάρει ο ίδιος την πρωτοβουλία και να αναλάβει το κόστος» είναι το σαφές μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είμαστε όρθιοι. Δεν θα μοιραστούμε το κόστος. Σε οποιαδήποτε πρόκληση θα ανταποκριθούμε. Είμαστε πανέτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» διαμηνύει η Ρηγίλλης προς το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αξιοσημείωτη είναι η εξής διευκρίνιση του εκπροσώπου της ΝΔ κ. Π. Παναγιωτόπουλου : «Δεν είναι η εξουσία για τη ΝΔμονομανία. Δεν είναι έμμονη ιδέα για το κόμμα οι εκλογές... Δεν μπορούμε να τις επιβάλουμε. Τι εμποδίζει τον Πρωθυπουργό να κυβερνήσει; Εχει ισχυρή εντολή».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός είναι βέβαιος για την επερχόμενη εκλογική ήττα και έστειλε σαφές μήνυμα στον κ. Παπανδρέου, θέλοντας παράλληλα να τονώσει το ηθικό της κομματικής βάσης: «Πρώτη φοράένας πρωθυπουργός,βέβαιος για την ήττα του,απειλεί τον λαό και εκβιάζει. Του θυμίζωόμωςότιστη Δημοκρατία μας, όταν έχουμε εκλογές, ο λαός στέλνει μηνύματα, δεν δέχεται εκβιασμούς. Υπάρχει και ο άλλος δρόμος:ο δρόμος της ανάπτυξης».

Στην ΚΟ της ΝΔ επικρατεί ανησυχία για το ενδεχόμενο ο Πρωθυπουργός να προχωρήσει τελικά σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του κόμματος σήκωσε το γάντι και τόνισε την κομματική ετοιμότητα. Μάλιστα από χθες ξεκίνησε και η «γαλάζια» επικοινωνιακή αντεπίθεση για να εξουδετερώσει το δίλημμα του κ. Παπανδρέου, με τηλεοπτικές συνεντεύξεις του εκπροσώπου του κόμματος κ. Παναγιωτόπουλου, του γραμματέα Προγράμματος κ. Ευρ. Στυλιανίδη και του Γραμματέα της ΝΔ κ. Α. Λυκουρέντζου.

Παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια της ΝΔ να πείσει ότι δεν φοβάται τις εκλογές, είναι εμφανής η αγωνία κορυφαίων «γαλάζιων»στελεχών, όπως λένε στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες τους, στο ενδεχόμενο να γίνουν πρόωρες εκλογές. «Διαγράψτε τη λέξη φόβος» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και η κεντρική γραμμή του κόμματος είναι ότι η ηγεσία του ΠαΣοΚ κινείται με βάση τον «πολιτικό καιροσκοπισμό και τυχοδιωκτισμό». Ο προβληματισμός είναι κυρίαρχος για τις τελικές κινήσεις του κ. Παπανδρέου, αν και ο κ. Σαμαράς είναι πεπεισμένος ότι το κόμμα του κερδίζει πολιτικούς πόντους, κυρίως από το γεγονός πως έβαλε την πολιτική ατζέντα, ανεξάρτητα από το πρωθυπουργικό δίλημμα που τέθηκε στη διακαναλική συνέντευξη.

Στις τάξεις της ΝΔ κυρίαρχα είναι τα ερωτήματα «τι ακριβώς θέλει να κάνει ο κ. Παπανδρέου» και κυρίως αν «είναι αποφασισμένος να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ή “μπλοφάρει”» .

Πάντως η Ρηγίλλης επιχείρησε μετά τη συνέντευξη να πείσει κάθε πλευρά, και κυρίως την κομματική της βάση, ότι η ΝΔ δεν φοβάται και είναι χαρακτηριστική η κίνηση της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού να στείλει σε βουλευτές και στελέχη ενημερωτικό σημείωμα, με το οποίο επισημαίνεται: «Η ΝΔμε αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώραδεν θέτει θέμα πρόωρων εκλογών, τις οποίες άλλωστε δεν μπορεί να επιβάλει λόγω της ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ανόμως ο κ. Παπανδρέου υλοποιήσει την “απειλή” του, η ΝΔ είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να δώσει νικηφόρα τη μάχη».

«Απολογία» Σαμαρά σε Μαρτένς και Ρομπάι
Σ τα... σαλόνια της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς επιστρέφει σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς. Υστερα από πολύμηνη απουσία του από τις συνάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τους ευρωπαίους ομοϊδεάτες του με τη συμμετοχή του στις εργασίες της συνόδου κορυφής των αρχηγών των κομμάτων που ανήκουν σ΄ αυτό.

Ο κ. Σαμαράς δίνει ιδιαίτερη σημασία στο ταξίδι του καθώς αναμένεται, εκτός από τη συμμετοχή του στη σύνοδο και στο γεύμα εργασίας, να έχει επίσημες συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Βίλφρεντ Μαρτένς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, όπου μεταξύ άλλων θα υπεραμυνθεί της στάσης της ΝΔ έναντι του μνημονίου.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται από το διαχειριστή χωρίς προειδοποίηση