Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Αλτ στις αμυντικές δαπάνες

«Ψαλίδι» 60% στα λειτουργικά έξοδα του στρατού και στις εξοπλιστικές δαπάνες! Από 25 δισ. ευρώ που κόστιζε το σχέδιο της ΝΔ για τον εκσυγχρονισμό του Στρατού Ξηράς, το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, φυσικά υπό το αυστηρό βλέμμα του ΔΝΤ και της τρόικας και το οποίο θα καταθέσει στη Βουλή έως το τέλος του χρόνου, έχει ως αφετηρία τα 10 δισ. ευρώ.

Οπως αποκάλυψε ο Βαγγέλης Βενιζέλος κατά την έναρξη της αμυντικής έκθεσης «Defenses» στη Θεσσαλονίκη: «Η διαφορά μεταξύ 25 και 10 δισ. ευρώ είναι μια πολύ σοβαρή διαφορά μεθόδου και διαφάνειας».

Η νέα πρόταση του υπουργείου Αμυνας θα αφορά δραστικές μειώσεις στη δομή αλλά και το δεκαπενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Αλτ στις αμυντικές δαπάνες
Ο υπουργός Αμυνας σημείωσε με έμφαση: «Είμαστε υποχρεωμένοι να καταρτίσουμε τη Δομή Δυνάμεων του Στρατού μας από μηδενική βάση και ταυτόχρονα να παρουσιάσουμε το πρώτο μακροπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα δεκαπενταετούς ορίζοντα, το οποίο θα είναι κυλιόμενο ανά τρία χρόνια».

Ο Β. Βενιζέλος, εμμέσως πλην σαφώς, ομολόγησε ότι η οικονομική κρίση και η νέα τάξη πραγμάτων (ΔΝΤ-τρόικα) «μας επιβάλλει να κάνουμε πιο έξυπνες, χαμηλού κόστους επιλογές. Να επαναξιολογήσουμε αποφάσεις που έχουν ληφθεί και έχουν δρομολογηθεί εδώ και χρόνια και στα χνάρια των οποίων βαδίζουμε κυρίως μέσα από τη δύναμη της αδράνειας».

Αναφερόμενος στο μέλλον της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας, είπε ότι τις προσεχείς ημέρες η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων θα ορίσει συμβούλους για το μέλλον των ελληνικών αμυντικών συστημάτων, της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας και της ΕΛΒΟ. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «αυτό δεν σημαίνει ότι ανοίγει αναγκαστικά μια διαδικασία αποκρατικοποίησης, αλλά κυρίως ότι ανοίγει μια διαδικασία για την αναζήτηση επωφελέστερης λύσης».

Ο κ. Βενιζέλος έσπευσε με τον τρόπο αυτόν να αποσυνδέσει την όποια διαδικασία αγοραπωλησίας των αμυντικών βιομηχανιών με τα μελλοντικά εξοπλιστικά προγράμματα, όπως συνέβη με την εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από την ABU DABI MAR, που ήταν πλήρως συνδεδεμένη με το πρόγραμμα των υποβρυχίων.

ΕΛΒΟ - ΕΑΒ

Ο υπουργός Αμυνας επ’ αυτού είπε χαρακτηριστικά: «Η επιλογή στην ΕΛΒΟ δεν θα έχει σχέση με το τεθωρακισμένο όχημα. Η επιλογή στην ΕΑΒ δεν θα συνδέεται με την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών. Θα είναι αποσυνδεδεμένες οι δύο διαδικασίες και η μία δεν θα προκαταβάλει την άλλη». Ωστόσο, η συγκεκριμένη τακτική Βενιζέλου δύσκολα μπορεί να στεφθεί με επιτυχία, διότι το όποιο ενδιαφέρον εκδηλώνουν οι ξένοι «μνηστήρες» για τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες έχει άμεση σχέση με την «προίκα» των μελλοντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Είναι γεγονός ότι το «γαλάζιο» σχέδιο? εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, που είχε καταρτιστεί επί υπουργίας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, είχε χαρακτηριστεί ως «υδροκέφαλο», βασισμένο στη λογική της ψυχροπολεμικής περιόδου και της αντιμετώπισης του από Βορράν κινδύνου και του εσωτερικού εχθρού.

Το σχέδιο αυτό αύξανε τις μονάδες και τα στρατόπεδα αντί να τα μειώνει, όπως επέβαλλε η νέα τάση σε όλους τους δυτικούς στρατούς. Για παράδειγμα, δημιουργήθηκε μεραρχία στην Τρίπολη και άνοιγαν επιπλέον μονάδες στη Δυτ. Ελλάδα, ακόμα και κατά μήκος της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου, που ως γνωστόν είναι χώρα-μέλος της ΕΕ ! Οι αψυχολόγητες αυτές προτάσεις, που ανέβαζαν κατακόρυφα το λειτουργικό κόστος των Ενόπλων Δυνάμεων, είχαν γίνει αντικείμενο σκληρής κριτικής όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από κύκλους της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ευ. Βενιζέλος: Παντού διαφάνεια
Εξοπλισμοί σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία


Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο μέλλον για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο υπουργός Αμυνας είπε ότι θα είναι πλήρως εναρμονισμένη στην κοινοτική οδηγία.

Ταυτόχρονα, όμως, παραδέχτηκε ότι στον χώρο των εξοπλισμών «έχει επικρατήσει ένα βαρύ και πυκνό σύννεφο καχυποψίας και αδιαφάνειας και είναι κοινή πεποίθηση ότι κάτι ύποπτο έχει συμβεί. Ο πολίτης δεν έχει πειστεί ότι ακριβές επιλογές ήταν επιχειρησιακά δικαιολογημένες και ότι έγιναν με τον καλύτερο τρόπο ή ότι ενσωματώθηκαν στις Ενοπλες Δυνάμεις ή ότι βοήθησαν την εθνική οικονομία».

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, που ακολουθείται μετά από κάθε μεγάλη αμυντική προμήθεια, ο υπουργός Αμυνας είπε ότι ήρθε η ώρα «να σταματήσουν οι παθογένειες και τα αδιέξοδα καθώς και παλιές αντιλήψεις που είναι ταυτισμένες με σκοτεινή κυκλοφορία κεφαλαίων, δωροδοκίες δημόσιων λειτουργών και με αυθαιρεσίες».

Ο κ. Βενιζέλος με κατηγορηματικό τρόπο είπε στους εκπροσώπους-μεσίτες ότι θα σταματήσει η διαδικασία των ΑΩ, ενώ είναι «αναγκαίο κακό» να υλοποιηθούν μόνο όσα προγράμματα είναι σε εξέλιξη, διότι υπάρχουν διακρατικές δεσμεύσεις.

Ιδιαιτέρως σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Β. Βενιζέλος για τις επιχειρήσεις-«πλυντήρια» που δημιουργήθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία στην Ελλάδα μέσω του μηχανισμού των αμαρτωλών offsets.

«Ελάχιστα -όπως είπε- είναι τα δείγματα προϊόντων που έχουν δημιουργηθεί μέσω αυτών των εταιρειών και τα οποία εξάγονται. Δεν είναι ο κανόνας.

Το παραγωγικό και ερευνητικό αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ μικρό σε σχέση με το χρήμα που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός»!

Ο Β. Βενιζέλος κάλεσε τους εκπροσώπους των συγκεκριμένων αμυντικών εταιρειών να σταματήσουν τον εμφύλιο σπαραγμό και να δημιουργήσουν «ολοκληρωμένα προγράμματα βιομηχανικής συνεργασίας», διαμορφώνοντας ένα cluster αμυντικής βιομηχανίας γύρω από ένα ολοκληρωμένο επώνυμο προϊόν, το οποίο θα μπορεί να σταθεί στη διεθνή αγορά.

Οι προτάσεις για τον Στρατό Ξηράς
Ποιες μονάδες καταργούνται και ποιες συγχωνεύονται


Δραστική μείωση των μονάδων του Στρατού Ξηράς προϋποθέτει η εξοικονόμηση 15 δισ. ευρώ και η δημιουργία ενός σύγχρονου ευέλικτου στρατεύματος όπως εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο Ευ. Βενιζέλος. Οπως τόνιζαν χθες βράδυ αξιωματούχοι του υπ. Αμυνας, σύμφωνα με την κάθετη διοίκηση δυνάμεων που αποφάσισε πρόσφατα το ΚΥΣΕΑ δεν χρειάζεται η 1η Στρατιά, καθώς και δύο Σώματα Στρατού που αυτή τη στιγμή είναι προσανατολισμένα προς Βορρά. Στην παρούσα φάση απαιτείται μόνο μία μεραρχία προς Βορρά. Πιο συγκεκριμένα, η 15η και η 9η Ταξιαρχία, που βρίσκονται στο Αμύνταιο και στη Φλώρινα αντίστοιχα, θα πρέπει να συγχωνευτούν με την 8η Μεραρχία της Ηπείρου.

Επίσης μπορεί και πρέπει να καταργηθούν η 10η Ταξιαρχία στις Σέρρες, η 5η Ταξιαρχία στην Κρήτη, η 4η Ταξιαρχία στην Τρίπολη, καθώς και η 20ή Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία. Επίσης θα πρέπει να μετασχηματιστούν η μεραρχία υποστήριξης στη Λαμία, καθώς και όλοι οι μεγάλοι σχηματισμοί διοικητικής μέριμνας. Εάν τελικώς υλοποιηθούν οι παραπάνω προτάσεις-σχέδια μπορεί να δημιουργηθεί ένας μικρότερος και πιο ευέλικτος στρατός, που θα δίνει ειδικό βάρος μόνο στις περιοχές απ’ όπου εμφανίζονται οι απειλές και πιο συγκεκριμένα στον Εβρο και στα νησιά του Αν. Αιγαίου.


ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται από το διαχειριστή χωρίς προειδοποίηση