Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Δεν άκουσαν το καμπανάκι

Επιχειρώντας να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, αναφορικά µε τις πολιτικές ευθύνες λόγω των οποίων η οικονοµική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε στον βαθµό που γνωρίζουµε, ο επικεφαλής του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε χθες ακόµη µια σκληρή αλήθεια.

«Χτυπούσαµε το καµπανάκι στις ελληνικές αρχές από το 2008», δήλωσε µιλώντας στο «Βήµα της Κυριακής». Για να προσθέσει: «Αποτελεσµατικά µέτρα έλαβε η σηµερινή κυβέρνηση και µπορώ να πω ότι είµαι πολύ ικανοποιηµένος από αυτά...».

Η µαρτυρία του κ. Γιούνκερ ταυτίζεται µε την ανάλογη εκτίµηση του Κώστα Σηµίτη, ο οποίος στο δικό του άρθρο, στα «ΝΕΑ» του περασµένου Σαββάτου, γράφει ότι «η ύφεση και η ανεργία είχαν ήδη προβλεφθεί από το 2008». «Τότε», προσθέτει ο πρώην πρωθυπουργός, «η κυβέρνηση της Νέας Δηµοκρατίας υποστήριζε ότι η παγκόσµια κρίση δεν πρόκειται να θίξει την Ελλάδα. Διαψεύστηκε θεαµατικά». Και σήµερα όλοι πληρώνουµε τις συνέπειες.

Απέναντι στις συνέπειες, δυστυχώς, µεγάλο µέρος των πολιτικών δυνάµεων του τόπου συνεχίζουν να συµπεριφέρονται µε τον παλιό τρόπο – όταν αρκούσε να φτιάξεις µια σειρά από επιχειρήµατα µε τα οποία να αρνείσαι τις ευθύνες σου. Την προηγούµενη εβδοµάδα, όλοι διερρήγνυαν τα ιµάτιά τους για την ελληνική διαφθορά.

Ηταν, όµως, άραγε ανάγκη να µας υπενθυµίσει τη διαρθρωτική διαφθορά της χώρας µε τη γνωστή δήλωσή του ο κ. Γιούνκερ; Τη γνωρίζαµε. Ηταν καταγεγραµµένη και σε αριθµούς. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας (Global Corruption Βarometer), π.χ., το 2004 οι Ελληνες που αναγκάστηκαν να δωροδοκήσουν ήταν το 12% του πληθυσµού. Το 2005 το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 16% και το 2006 έφτασε το 27%. Τέτοιοι αριθµοί ήταν γνωστοί, δηµοσιευµένοι κατ’ επανάληψιν. Ηταν κοινό µυστικό.

Οι σηµερινές προσπάθειες της ηγεσίας της Ν.Δ. να αποδώσει τις ευθύνες της κρίσης στο ΠΑΣΟΚ ανατρέπονται εκ των πραγµάτων. Υπό την ηγεσία Κώστα Καραµανλή, οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. βαρύνονται, εκτός των άλλων, µε την προσπάθεια «µαγειρέµατος» των αριθµών. Η περίφηµη απογραφή του Γιώργου Αλογοσκούφη που εκτίναξε τα ελλείµµατα στο 7,4%, αλλά και τα παραποιηµένα στατιστικά στοιχεία που η Ελλάδα έστελνε στην Ευρώπη (τα περίφηµα greek statistics, που έγιναν απαξιωτικό ανέκδοτο για την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση) είχαν µεν στόχο τη διατήρηση, κυρίως στο εσωτερικό, µιας εικόνας ανάπτυξης και προοπτικών για την οικονοµία, αλλά στην πραγµατικότητα ήταν πλαστή.

Οπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, το ψέµα είχε κοντά ποδάρια. Οµως, όλοι σήµερα πληρώνουµε τις συνέπειές του.

Κύριο Άρθρο από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται από το διαχειριστή χωρίς προειδοποίηση