Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Παράδειγμα προς μίμηση

Η πρόσφατη επίσκεψη της  Αννας Διαµαντοπούλου στη  Σίλικον Βάλεϊ και στα γνωστά  Πανεπιστήµια Στάνφορντ και Μπέρκλεϊ  έδωσε τη δυνατότητα στην υπουργό  Παιδείας να συναντήσει, µεταξύ άλλων,  τους πολλούς και σηµαντικούς έλληνες  επιστήµονες που κάνουν ακαδηµαϊκή  ή επιχειρηµατική καριέρα στον «οµφαλό της πληροφορικής και της ηλεκτρονικής βιοµηχανίας».

Συνοµιλώντας µε ορισµένους διακεκριµένους εξ αυτών, πρέπει να κατανόησε ακόµα βαθύτερα τους λόγους για τους οποίους πολλοί νέοι φεύγουν από τη χώρα για σπουδές στο εξωτερικό, µε προοπτική να µην επιστρέψουν. Η κατάσταση των ελληνικών Πανεπιστηµίων συγκαταλέγεται στις ουσιαστικές αιτίες αυτής της διαρροής, και σε πόρους και σε έµψυχο υλικό. Η µεταρρύθµιση που κυοφορείται στο υπουργείο Παιδείας θα είναι αποτελεσµατική αν συµβάλει και στην αναστροφή αυτού του ιδιότυπου µεταναστευτικού ρεύµατος.

Για να συµβεί αυτό, δεν αρκούν η αλλαγή των προγραµµάτων σπουδών, η διεθνοποίηση των ΑΕΙ, ο εκδηµοκρατισµός της διοίκησής τους – οι διακηρυγµένες, δηλαδή, προθέσεις αλλαγών. Το µεγάλο στοίχηµα είναι, µετά τις αλλαγές, να έχουν δοθεί οι κατευθύνσεις για σύνδεση του Πανεπιστηµίου µε την παραγωγή. Σε αυτό το πλαίσιο, ορθώς η υπουργός δίνει έµφαση στην ανάγκη πλαισίωσης του έµψυχου επιστηµονικού και ερευνητικού δυναµικού της χώρας από συµπατριώτες µας που διακρίνονται στο εξωτερικό.

Εξίσου ορθώς δίνεται έµφαση από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στην καινοτοµία, στη νεανική επιχειρηµατικότητα, στη συσχέτιση του Πανεπιστηµίου µε την αγορά. Είναι η µοναδική κατεύθυνση προκειµένου να αποκτήσει το ελληνικό Πανεπιστήµιο το χαµένο του σφρίγος, τον δυναµισµό και την ελκυστικότητα που θα το µετατρέψουν σε ζωντανό, παρεµβατικό παράγοντα στη δηµόσια ζωή: στην οικονοµία, στην κουλτούρα, στην κοινωνική συνοχή, στην ανάπτυξη.

Υπάρχει στις ελληνικές ανώτατες σχολές ανθρώπινο δυναµικό. Το στοίχηµα που έχει µπει είναι αν θα αξιοποιηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση – που δεν µπορεί παρά να είναι εξορθολογισµός και σύνδεση της επιστήµης και της έρευνας µε τις πραγµατικές ανάγκες της κοινωνίας. Οι επιτυχίες των Ελλήνων στο εξωτερικό δείχνουν ότι µπορούµε να πετύχουµε πολλά. Αρκεί να ευνοεί τις προσπάθειές µας ένα περιβάλλον που δεν αναστέλλει τη δηµιουργικότητα και δεν αποθαρρύνει τη φιλοδοξία.

ΤΑ ΝΕΑ (Κύριο Άρθρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται από το διαχειριστή χωρίς προειδοποίηση