Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Οι εξωστρεφείς κλάδοι πάνε καλά

13,6% αυξήθηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες
15,2% πάνω οι εισπράξεις από τη ναυτιλία


Ανάχωμα στην περαιτέρω κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας αποτελούν οι δυναμικοί και εξωστρεφείς κλάδοι της οικονομίας, όπως η ναυτιλία, η βιομηχανία τροφίμων, η εξόρυξη μετάλλων κ.λπ. που μπορούν να αξιοποιήσουν την παγκόσμια ανάκαμψη.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Αύγουστο οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 13,6%, εξέλιξη η οποία οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις παραγγελίες από το εξωτερικό, οι οποίες ήταν αυξημένες κατά 63,8%. Τον ίδιο μήνα, ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία σημείωσε αύξηση κατά 17,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ενώ, όμως, ο τζίρος από τη δραστηριότητα στο εσωτερικό είχε άνοδο κατά 3,1%, ο αντίστοιχος από εξαγωγές ήταν αυξημένος κατά 56,7%.

Σημαντική αύξηση κατά 15,2% σημείωσαν τον ίδιο μήνα οι εισπράξεις από τη ναυτιλία. Το ισοζύγιο εισπράξεων και πληρωμών από τη ναυτιλία είναι πλεονασματικό, παρά το γεγονός ότι αυξάνονται οι επενδύσεις των Ελλήνων εφοπλιστών σε ναυπηγήσεις πλοίων. Αντίθετα, το τουριστικό «συνάλλαγμα» ήταν μειωμένο κατά 6,3% τον Αύγουστο και κατά 7,3% στο 8μηνο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

www.kat

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται από το διαχειριστή χωρίς προειδοποίηση