Με μαθήματα τα Σάββατα και τις αργίες, περικοπή εκδρομών και επιμήκυνση της σχολικής χρονιάς, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Παιδείας, την αναπλήρωση των χαμένων ωρών σε σχολεία τα οποία τελούν υπό κατάληψη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας την Παρασκευή βρίσκονταν σε κατάληψη περίπου 140 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα (σε σύνολο περίπου 4.200 σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), τα περισσότερα εκ των οποίων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
«Εμείς οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία των σχολείων. Συνεπώς όπου χάνονται ώρες πρέπει να αναπληρώνονται», δήλωσε χθες στο «Εθνος» η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, και υπογράμμισε: «Ο σύλλογος των καθηγητών σε συνεργασία και με τον σύλλογο γονέων μπορούν να μελετήσουν την περίπτωση να γίνονται μαθήματα Σάββατα και αργίες να κάνουν περικοπές στις σχολικές εκδρομές ή ακόμη και να επιμηκυνθεί το σχολικό έτος έως ότου οι ώρες που έχασαν τα παιδιά να αναπληρωθούν πλήρως, όπως προβλέπει ο νόμος».
Για υποκινούμενες καταλήψεις μίλησε στη Βουλή και η υπουργός, Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία τόνισε ότι στάλθηκαν χιλιάδες sms σε μαθητές, με τα οποία οι αποστολείς προέτρεπαν τα παιδιά να κάνουν καταλήψεις στα σχολεία τους. «Το κλειστό σχολείο χρησιμοποιείται από κάποιους εξωσχολικούς ή κόμματα πιθανόν ως ένα μέσο αντίδρασης και σύγκρουσης με την κυβέρνηση», είπε η υπουργός Παιδείας και σημείωσε: «Δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται σε κανέναν, κάποιοι να κτίζουν το δημόσιο σχολείο στα λόγια και να το γκρεμίζουν στην πράξη».
Αδικία
Και η υπουργός Παιδείας, πάντως, ξεκαθάρισε ότι οι χαμένες ώρες θα αναπληρωθούν, αφού, όπως τόνισε, «δεν γίνεται να αποδεχτούμε ότι κάποιοι μαθητές μπορούν να υφίστανται την αδικία τού να μη συμπληρώνουν τον χρόνο των μαθημάτων τους, όπως όλα τα άλλα παιδιά». Η υπουργός Παιδείας μίλησε για υποκινούμενες καταλήψεις, καθώς την περασμένη εβδομάδα σε αρκετές σχολικές μονάδες και κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και περισσότερο στην Πάτρα οι μαθητές δεν είχαν τα συνηθισμένα αιτήματα -ελλείψεις σε βιβλία, καθηγητές, υποδομές- αλλά την κατάργηση του... Μνημονίου.
Κύκλοι του υπουργείου Παιδείας πάντως τόνισαν και χθες στο «Εθνος» ότι υπάρχουν συντονισμένες κινήσεις από πολιτικούς φορείς προκειμένου να προκαλέσουν «κλίμα καταλήψεων» τόσο στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όσο και στα ΑΕΙ. Σε ορισμένες πάντως περιπτώσεις είναι βέβαιο ότι οι μαθητές δεν υποκινούνται από κανέναν και τα αιτήματά τους είναι δίκαια όταν ζητούν να συμπληρωθούν κενές θέσεις καθηγητών, να έχουν θέρμανση στις σχολικές τάξεις, ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή και διαδραστικούς πίνακες.
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται από το διαχειριστή χωρίς προειδοποίηση