Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Παγκόσμια Τράπεζα - ΔΝΤ: Μονόδρομος το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας για την Ελλάδα Παράθυρο για παράταση της αποπληρωμής του δανείου

Εννέα μήνες μετά το Νταβός, η Ελλάδα βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος στην ετήσια συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ολοκληρώνεται σήμερα στην Ουάσινγκτον. Όπως και τότε έτσι και τώρα η Ελλάδα εκπροσωπούνταν στο κεντρικό πάνελ των συζητήσεων που λαμβάνουν χώρα σ΄αυτού του είδους τις συναντήσεις.


Μόνο που τη φορά αυτή δεν ήταν ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου αλλά ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος συμμετείχε μαζί με τον πρόεδρο του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, τον νομπελίστα Οικονομολόγο Τσόζεφ Στίγκλιτς, την μέχρι πρότινος επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο του αμερικανού προέδρου Κριστίνα Ρόμερ και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας Ζου Ζιαοτσουάν σε ντιμπέιτ που διοργάνωσε και μετέδωσε το BBC με θέμα «Δημοσιονομική Προσαρμογή ή Χαλάρωση».

Μια ακόμα διαφορά σε σχέση με το Νταβός ήταν ότι οι θέσεις της Ελλάδας δεν αντιμετωπίζονται πλέον με δυσπιστία και καχυποψία. Βεβαίως το ερώτημα αν θα καταφέρει η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία εξακολουθεί να τίθεται, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου ότι «η Ελλάδα έχει αποφύγει τη χρεοκοπία και την καταστροφή».

Το ζήτημα αν οι κυβερνήσεις θα πρέπει ύστερα από τα πακέτα στήριξης που έριξαν στην οικονομία μετά την κρίση του 2008 και τα οποία διόγκωσαν τα ελλείμματα και τα δημόσια χρέη, να εφαρμόσουν προγράμματα λιτότητας ή να συνεχίσουν να στηρίζουν με δημόσιες επενδύσεις τους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης κυριάρχησε στις εργασίες της ετήσιας σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα για την Ελλάδα ήταν ομόφωνη. Ολοι συμφώνησαν ότι το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει η χώρα μας είναι μονόδρομος. «Οι Ελληνες πήραν μια εύλογη απόφαση» είπε ο Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος αναγνώρισε ότι «ο κόσμος υποφέρει», όμως εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται η ελληνική οικονομία θα βγεί από την ύφεση «καλύτερη από ό,τι ήταν πριν». Ακόμα και ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος είναι πολέμιος της λιτότητας και υπέρμαχος της δημοσιονομικής χαλάρωσης και της τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας με κρατικά κεφάλαια είπε ότι «η Ελλάδα δεν είχε επιλογή διότι οι αγορές δεν την δάνειζαν και χωρίς κεφάλαια δεν μπορεί να σταθεί η οικονομία».

Οσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, όλοι συμφώνησαν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίζουν να στηρίζουν την ανάπτυξη με δημόσιες επενδύσεις γιατί η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί. «Θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο χορηγείται η βοήθεια ώστε να εξασφαλίσουμε όχι μόνο υψηλότερους ρυθμούς ανάτπυξης αλλά πρωτίστως περισσότερες θέσεις εργασίας» είπε ο Ντομινίκ Στρος Καν. Αναφερόμενος στην νομισματική αντιπαράθεση επισήμανε ότι «η φράση πόλεμος νομισμάτων είναι λίγο σκληρή να περιγράψει την κατάσταση» και τόνισε ότι «η χρήση της νομισματικής ισοτιμίας ως όπλο για τη στήριξη της οικονομίας ιστορικά έχει αποδειχθεί λάθος». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «στην κατάσταση που βρισκόμαστε η λύση είναι η συνεργασία» μεταξύ των χωρών.

Καλά λόγια για την Ελλάδα

Μόνο καλά λόγια είχε να πει ο Ντομινικ Στρος Καν για τον Γιώργο Παπανδρέου. Θα πρέπει να επαινέσουμε την ελληνική κυβέρνηση είπε στο πάνελ και πρόσθεσε ότι η δήλωση και νοοτροπία του Έλληνα Πρωθυπουργό ότι δεν τον ενδιαφέρει να επανεκλεγεί είναι για το καλό της χώρας.

Ωστόσο όταν ο συντονιστής της συζήτησης ρώτησε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου αν τον ενδιαφέρει η επανεκλογή του είπε ότι αν κάνουμε σωστά τη δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να κερδίσουμε τις εκλογές

Συναντήσεις είχαν στην Νέα Υόρκη με τραπεζίτες και επενδυτές τις οποίες είχε κανονίσει η Fed και το ΙFF και στο πλαίσιο αυτό  Παπακωνσταντίνου και Ζαννιάς συναντήθηκαν με τον Σόρος.

Περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή του δανείου

Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσει το δάνειο της, εφόσον οι χώρες της Ευρωζώνης αποφασίσουν πρώτες να προχωρήσουν σε μία ανάλογη κίνηση, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες, στο «Bloomberg», ο επικεφαλής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν.

Η ελληνική κυβέρνηση «κάνει αυτό ακριβώς που πρέπει» για να συγκρατήσει τις δαπάνες και να ικανοποιήσει τους στόχους που έχουν τθεί ως όροι για τη βοήθεια, σημείωσε ο κ. Στρος-Καν.

Το αν η Ελλάδα χρειασθεί την ενδεχόμενη επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, προσέθεσε.

«Εάν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να κάνουν κάτι, τότε βεβαίως μπορούμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό και ίσως είναι χρήσιμο, αλλά είναι μόνο ένα μικρό τμήμα», τόνισε.


www.vima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται από το διαχειριστή χωρίς προειδοποίηση