Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Συνεχίζονται τα καλά νέα

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο. Στη δημιουργία πρόσφορου κλίματος συνέβαλαν η νέα υποχώρηση των spreads, η άνοδος των ευρωπαϊκών αγορών και οι εξελίξεις στο χώρο των τραπεζών. Την ίδια στιγμή, νέα ιστορικά υψηλά καταγράφει ο χρυσός, καθώς η πτώση δολαρίου έναντι του ευρώ τροφοδοτεί περαιτέρω τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο.

Σε πτώση τα spreads


Περαιτέρω πτώση κατέγραψε σήμερα και η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο.

Συγκεκριμένα, το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του bund υποχώρησε μέχρι τις 661 μονάδες βάσης, χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, από 695 μονάδες που έκλεισε χθες, όταν το Σεπτέμβριο βρέθηκε πάνω από τις 900 μονάδων βάσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg το spreadστην Ιρλανδία βρίσκεται στις 420 μονάδες και στην Ισπανία στις 172.

«Νομίζω ότι πρόκειται απλώς για συνέχεια της ζήτησης που υπάρχει εδώ και μερικές εβδομάδες. Οι δηλώσεις του ΔΝΤ για παράταση των δανείων στην Ελλάδα σημαίνει ότι η καμπύλη υποχώρησε κατά 50 μονάδες βάσης τη Δεύτερα και κάθε μέρα φαίνεται να υποχωρεί περισσότερο», εξηγεί trader στο Reuters.

Άνοδος στο χρηματιστήριο


Παράλληλα, το καλό κλίμα μεταφέρθηκε και στο Χρηματιστήριο, το οποίο έκλεισε στις 1.581,69 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 2,53%. Η συνολική αξία των συναλλαγών να διαμορφώθηκε στα 180,66 εκατ. ευρώ.

Της ανόδου ηγήθηκε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία παρουσίασε άνοδο 5,41%. Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν, οι143 ενισχύθηκαν, 31 υποχώρησαν και 52 παρέμειναν αμετάβλητες και η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 176,421 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τα μεγαλύτερα κέρδη πέτυχαν οι μετοχές της Εθνικής (+5,41%), της Μυτιληναίος (+4,98%), της Alpha Bank (+4,53%), της Atebank (+3,85%),της Κύπρου (+4,71%) και της ΔΕΗ (+3,85%). Από τις μετοχές που βρέθηκαν σε διαπραγμάτευση, 141 κινήθηκαν ανοδικά, 31 πτωτικά και 51 παρέμειναν σταθερές.

Ιστορικά υψηλά για χρυσό, άνοδος για το ευρώ

Το ευρώ κερδίζει σήμερα 0,2% έναντι του δολαρίου και η τιμή του διαμορφώνεται στα 1,3951 δολ/ευρώ. Η νέα αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος συνεχίζει να τροφοδοτεί τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο, οπότε και ο χρυσός έκλεισε, χθες, Δευτέρα, σε ιστορικά υψηλά και βρέθηκε να πωλείται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης προς 1.373,20 δολ. η ουγγιά, παρουσιάζοντας ενίσχυση 2% που «μεταφράζεται» σε 26,5 δολ.

FT: «γιατί βελτιώθηκε η κατάσταση στην ελληνική αγορά ομολόγων»

Στη βελτίωση που παρατηρείται στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, με τη μείωση των επιτοκίων και την αύξηση της τιμής τους, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμά της η οικονομική εφημερίδα Financial Times.

Σύμφωνα με την εκτίμηση, στη βελτίωση συνέβαλε ο συνδυασμός των καλύτερων του αναμενόμενου στοιχείων, της υπόσχεση της Κίνας ότι θα προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων και της ελπίδα παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

«Αυξάνεται η εμπιστοσύνη ότι η Αθήνα θα μπορέσει να αλλάξει την πορεία της οικονομίας», αναφέρουν οι συντάκτες του δημοσιεύματος, προσθέτοντας ότι η ελληνική αγορά ομολόγων είχε το προηγούμενο τρίμηνο την καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη.

Οι τιμές των 10ετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 10% από τις 30 Ιουνίου, ενώ τα επιτόκια τους μειώθηκαν κατά 13%. Η συνολική απόδοση των ελληνικών ομολόγων από τις 30 Ιουνίου έφθασε το 8%, ενώ το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων μειώθηκε από τις 24 Σεπτεμβρίου κατά 1,5% στο 8,94%.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Σταθερού Εισοδήματος της Evolution Securities, Γκάρι Τζένκινς, δήλωσε πως «η Ελλάδα εξέπληξε τους επενδυτές, χάρη στα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία. Επίσης, βοήθησαν η δήλωση της Κίνας ότι θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα και του ΔΝΤ για την παράταση της εξόφλησης του δανείου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται από το διαχειριστή χωρίς προειδοποίηση