Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΠαΣοΚ για εκλογικά αποτελέσματα: «Κάλπη σταθερότητας και αλλαγών»

Απαλλαγμένη από το φορτίο της καταδίκης της σκληρής περιοριστικής πολιτικής που εφαρμόζει εμφανίζεται η κυβέρνηση μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Το ΠαΣοΚ κέρδισε 185 δήμους σε όλη τη χώρα, ανάμεσα σε αυτούς τους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης ανατρέποντας ένα σκληρό συντηρητικό κατεστημένο ετών, καθώς και οκτώ περιφέρειες.

Το αποτέλεσμα αυτό, όπως εκτιμούν στελέχη στο επιτελείο του κ. Γ. Παπανδρέου αλλά και κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, σημαίνει ότι η κοινή γνώμη έστειλε ένα μήνυμα σταθερότητας στο πολιτικό σύστημα της χώρας και καταδίκασε τις δυνάμεις που είχαν επενδύσει στην αντιμνημονιακή πολιτική. Επίσης, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση των στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου και της Ιπποκράτους, οι πολίτες εξέφρασαν τη βούλησή τους υπέρ των αλλαγών που χρειάζεται η χώρα για να βγει από το τούνελ της κρίσης.

«Είμαστε αποφασισμένοι με σύμμαχο τις δημοκρατικές δυνάμεις της προόδου και της βούλησης για ουσιαστική αλλαγή, προκειμένου να πετύχουμε να ξεπεράσουμε ό,τι μας κρατά δέσμιους» δήλωσε χθες ο κ. Γ. Πεταλωτής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για «καθαρή τριετία», συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για έτη «σκληρής, εντατικής και δημιουργικής δουλειάς, όπου όλοι μαζί, κυβέρνηση, πολιτικές δυνάμεις, κοινωνικές δυνάμεις, περιφέρειες και πολίτες, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και πατριωτικού καθήκοντος καλούμεθα να πράξουμε πολλά από αυτά που δεν έγιναν ολόκληρες δεκαετίες» .

Η αναφορά αυτή στις κοινωνικές και στις πολιτικές δυνάμεις δεν έγινε τυχαία, καθώς η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα θα προσπαθήσει να αναζητήσει ευρείες συναινέσεις σε συγκεκριμένους οικονομικούς, κοινωνικούς και αναπτυξιακούς άξονες. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η επιμονή του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά καθώς και της Αριστεράς στην αντιμνημονιακή ρητορική μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ωφέλησε τελικά το ΠαΣοΚ. «Αν αυτό ήταν το ζητούμενο των εκλογών, δεν επικυρώνεται.

Αρα στην πραγματικότηταοι δυνάμεις που επένδυσαν στην καταδίκη του μνημονίουδεν πέτυχαν τον στόχο τους. Ούτως ή άλλως θα πρόσθετα ότι ήταν λάθος στόχος από την αρχή και γι΄ αυτό καταδικάστηκε αυτή η εκτροπή της συζήτησης στην αντιμνημονιακή ρητορική» δήλωσε (στον Real FΜ) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Π. Ευθυμίου . Σημείωσε επίσης ότι για την έξοδο από την κρίση «χρειάζεται μια πολύ συντεταγμένη πορεία ως τον Μάιο του 2013». Την ανάγκη να υπάρξει μια νέα εθνική αφήγηση, η οποία θα δείχνει το ακριβές σημείο της εξόδου από την κρίση, επισήμανε χθες ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος υποστήριξε ότι στον δρόμο αυτόν χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, συναινέσεις, προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και προσπάθεια για την ανάσχεση της ύφεσης.

Διαφωνίες στην Ομάδα Πολιτικού Σχεδιασμού

Στο εσωτερικό της Ομάδας Πολιτικού Σχεδιασμού τα πνεύματα δεν έχουν ηρεμήσει ακόμη καθώς εκφράζονται διαφωνίες για τον τρόπο λειτουργίας της και για τη διαρροή όσων συζητούνται στο εσωτερικό της. Χθες η ομάδα δεν συνεδρίασε και το γεγονός μπορεί να είναι συγκυριακό λόγω των εκλογών και της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αλλά μπορεί και όχι. Ιδιαιτέρως θετική αποτίμηση εκφράζεται από πολύ στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού για τη στάση του κ. Ευ. Βενιζέλου ενώ οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι δεν θα περάσουν χωρίς συνέπειες ορισμένες δηλώσεις στελεχών που έγιναν ανάμεσα στους δύο γύρους των εκλογών. Επίσης, σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια έχει ξεκινήσει συζήτηση για το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου λόγω του φόρτου που έχει στον τομέα των εσόδων. Ο κ. Παπανδρέου κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το τι προτίθεται να κάνει με τις κενές θέσεις υφυπουργών που υπάρχουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Μέγαρο Μαξίμου (υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ).

Αναδιάταξη ισορροπιών στην κυβέρνηση

Τ ο αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών μπορεί να ικανοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με την πορεία που ακολουθήθηκε ως προχθές το βράδυ. Τα λάθη στρατηγικής, οι κακές εκτιμήσεις και η πολυφωνία των στελεχών δεν έχουν διαφύγει της προσοχής του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι σκέπτεται να κάνει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Ετσι, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, για πρώτη φορά φαίνεται ότι αντιμετωπίζει θετικά τις εισηγήσεις για τη δημιουργία Κυβερνητικής Επιτροπής, ενώ απομακρύνεται το ενδεχόμενο τοποθέτησης και δεύτερου αντιπροέδρου στην κυβέρνηση.

Μια τέτοια ενέργεια θα αποφόρτιζε την πίεση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς υπουργοί οι οποίοι σηκώνουν μεγάλο βάρος εξαιτίας του μνημονίου ή των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση παραπονούνται ότι στα δύσκολα δεν έχουν την απαιτούμενη στήριξη. Στα Υπουργικά Συμβούλια οι περισσότεροι είναι «κουμπωμένοι» λόγω των διαρροών προς τον Τύπο και αποφεύγουν να εκφράσουν τις βαθύτερες απόψεις τους, ενώ η Ομάδα Πολιτικού Σχεδιασμού έδειξε ότι εκ των πραγμάτων δεν έχει μεγάλη εμβέλεια.

Η δημιουργία Κυβερνητικής Επιτροπής ή κάποιου άλλου σχήματος που θα έχει ανάλογη λειτουργία θα λύσει τα χέρια του Πρωθυπουργού, αλλά και θα αναδιατάξει σε έναν βαθμό τις ισορροπίες στην κυβέρνηση. Στην προεκλογική περίοδο ο κ. Ι. Ραγκούσης δέχτηκε πυρά από τους συναδέλφους τους για όλες τις αστοχίες της κυβέρνησης. Ωστόσο το αποτέλεσμα των εκλογών ανεβάζει τις μετοχές του στο ενδοκυβερνητικό χρηματιστήριο και του δίνει το περιθώριο να ανασυντάξει τις δυνάμεις του καθώς στην περίπτωση που η ετυμηγορία της κάλπης δυσαρεστούσε την κυβέρνηση θα γινόταν αντικείμενο σφοδρής κριτικής.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται από το διαχειριστή χωρίς προειδοποίηση