Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

«∆εν θα µε αλλάξει ο δήµος, εγώ θα τον αλλάξω»

«Η νίκη αυτή δεν είναι τόσο προσωπική δικαίωση όσο µια προσωπική ευχαρίστηση. Κέρδισα αυτήν τη µάχη όντας ο εαυτός µου, παρ’ότι µου καταλόγισαν ότι είµαι πολιτικός ανεµόµυλος. Και δεν πρόκειται ν’ αλλάξω µε τον νέο µου ρόλο.

Θα τον παίξω κι αυτόν µε τον ίδιο τρόπο, δηλαδή χωρίς να αλλοτριωθώ ως άνθρωπος».

Ικανοποιηµένος και ήρεµος µετά το προχθεσινό θρίλερ, αν και καταπονηµένος από τον εκλογικό µαραθώνιο και το εξαντλητικό χθεσινό πρόγραµµά του που περιελάµβανε διαδοχικές εµφανίσεις και συνεντεύξεις σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθµούς, ο νέος δήµαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ήδη άρχισε να καταστρώνει µε τους συνεργάτες του τα σχέδιά του για το διάστηµα ώσπου να αναλάβει τα ηνία του δήµου.

Αποτιµώντας το αποτέλεσµα των εκλογών, ο Γιάννης Μπουτάρης αναγνωρίζει ότι η νίκη κρίθηκε από πολλές συγκυρίες. «Κατ’ αρχήν πιστεύω ότι είχαν ωριµάσει τα πράγµατα για αλλαγή. Η µακροχρόνια πορεία του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου δηµιούργησε φθορά, όπως είχε διαφανεί και από τις προηγούµενες εκλογές, την οποία την “εισέπραξε” ο Κώστας Γκιουλέκας. Επίσης, συνέβαλε η µεγάλη πίεση που δηµιούργησε η οικονοµική συγκυρία και η πολιτική αντιπαράθεση που συνόδευσε την αναµέτρηση, η οποία σε πολλούς προκάλεσεαπέχθεια για το πολιτικό σύστηµα. Πιστεύω όµως ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξε το γεγονός πως η “Πρωτοβουλία” κατάφερε να διατηρήσει και στη συνείδηση του κόσµου την ανεξάρτητη φυσιογνωµία της, ακόµα και µετά τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ», λέει στα «ΝΕΑ». Οσο για τη στάση του αντιπάλου του να ζητήσει επανακαταµέτρηση των ψήφων, ανέφερε ότι εφόσον ο νόµος προβλέπει αυτήν τη διαδικασία δικαιούται να το κάνει, αν και χαρακτήρισε άκοµψη τη δήλωσή του µετά την ανακοίνωση των αποτελεσµάτων.

Η αλλαγή σελίδας που ήταν το σύνθηµά του στη µάχη διεκδίκησης του δήµου προϋποθέτει για τον ίδιο συνεργασία µε όλους, ακόµα και µε όσους ήρθε σε ρήξη στην προεκλογική περίοδο, όπως είναι ο Μητροπολίτης Ανθιµος. «Η θέση µου ήταν και παραµένει ξεκάθαρη. Οι θεσµοί του µητροπολίτη, του περιφερειάρχη και του δηµάρχου είναι απολύτως αναγκαίο να αλληλοϋποστηρίζονται, στα αυστηρά καθορισµένα πλαίσια που ορίζει ο ρόλος τους, ασχέτως των προσωπικών διαφορών και των διαφορετικών αντιλήψεων. Αλλωστε, ο κοινός παρονοµαστής όλων µας είναι το καλό της πόλης και η εξυπηρέτηση των πολιτών» λέει.

Τρεις είναι οι βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει µέχρι την 1η Ιανουαρίου, οπότε αναλαµβάνει επίσηµα τα καθήκοντά του. «Αµεσα, στην αρχή της επόµενης εβδοµάδας θα ζητήσω συνάντηση µε όλους τους νεοεκλεγέντες δηµάρχους,ώστε να ορίσουµε το πλαίσιο της διαδηµοτικής συνεργασίας που είναι αναγκαία για τα µεγάλα έργα της πόλης, όπως το κυκλοφοριακό, ο Θερµαϊκός, η δηµοτική τηλεόραση, το φεστιβάλ. Επίσης θα επιδιώξω συνάντηση µε τον Εµπορικό Σύλλογο της πόλης, τα Επιµελητήρια και τον Σύνδεσµο Βιοµηχάνων που θα πρέπει να έχουνρόλο συµβούλου του δήµου για θέµατα οικονοµίας και αγοράς. Παράλληλα, ήδη αρχίσαµε τη διαδικασία ανεύρεσης ελεγκτικής εταιρείας που θα διερευνήσει την πραγµατική οικονοµική κατάσταση του δήµου», τονίζει.

Η συνεργασία µε όλεςτις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ώστε να λειτουργεί πιο δηµοκρατικά το δηµοτικό συµβούλιο, θα είναι η πρώτη του προτεραιότητα από την 1η Ιανουαρίου. «Στο διαπαραταξιακό είχαµε συµφωνήσει σ’ έναν τρόπο καλύτερης λειτουργίας του συµβουλίου. Αυτό το θέµα θα το επαναφέρω, γιατί πιστεύω ότι ειδικά στα µεγάλα ζητήµατα της πόλης η αντιπολίτευση πρέπει να έχει ουσιαστικό λόγο. Στη συνέχεια θα γίνουν και “σηµειολογικές” συνεδριάσεις, µία σε κάθε διαµέρισµα, ώστε να γίνει πράξη η δέσµευσή µας για ουσιαστική αποκέντρωση και λειτουργία των δηµοτικών διαµερισµάτων».

Το επιτελείο του Ανάµεικτα ήταν τα συναισθήµατα στο κεντρικό εκλογικόκέντροτουΓιάννη Μπουτάρη, στη συµβολή των οδών Τσιµισκή και Κοµνηνών. Οι συνεργάτες του, στη συντριπτική τους πλειονότητα νέα παιδιά, εθελοντές στην εκλογική µάχη, ήταν πολύ χαρούµενοι για το αποτέλεσµα, δεν µπορούσαν όµως να κρύψουν και τη συγκίνησή τους για το ταξίδι που τελείωσε. Με την οριστικοποίηση του αποτελέσµατος αργά το βράδυ της Κυριακής, αρκετοί ήταν αυτοί που ξέσπασαν σε δάκρυα. Ενα ξέσπασµα χαράς και δικαίωσης για τους τρελούς ρυθµούς πουακολούθησαν επί δύο και πλέον µήνες, χωρίς να υπολογίζουν χρόνο και κούραση και κυρίως χωρίς οικονοµικές απολαβές.

ΤΑ ΝΕΑ Οn-line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται από το διαχειριστή χωρίς προειδοποίηση