Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΝΔ: Θύελλες και καταγγελίες αποστασίας

Με το... μαρτύριο της σταγόνας να είναι σε πλήρη εξέλιξη με τις αποχωρήσεις βουλευτών από τη ΝΔ η Ρηγίλλης ανασύρει από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας χαρακτηρισμούς πολιτικά φορτισμένους και καταγγέλλει «νέα αποστασία». Παράλληλα μιλάει ανοιχτά για σχέδιο αποσταθεροποίησης της ΝΔ μετά τις τελευταίες κινήσεις βουλευτών που είναι πολιτικοί φίλοι της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη .

Η χθεσινή ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Ηλείας κ. Γ. Κοντογιάννη και οι βολές κατά της ηγεσίας της ΝΔ που ήρθαν μετά την προχθεσινή διαγραφή του βουλευτή Ηρακλείου κ. Ελ. Αυγενάκη έδωσαν την ευκαιρία στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά να υπαινιχθεί ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο και να το συνδέσει ευθέως με το ΠαΣοΚ, μιλώντας για «δεκανίκια».

Εν μέσω της εσωκομματικής θύελλας και του άσχημου κλίματος που επικρατεί μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος στην αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να ρίξει το γάντι και να προκαλέσει ανοιχτά να αποχωρήσουν όσοι ακόμη ενδεχομένως σκέπτονται τη συμπόρευση με την κυρία Μπακογιάννη.

«Οποιος συμφωνεί μένει και όποιος διαφωνεί φεύγει» θα είναι ουσιαστικά το μήνυμά του και όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στενοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά: «Είναι ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το τοπίο. O σοι είναι να βγουν στο ξέφωτο και να τελειώνουμε και όσοι έφυγαν να παραδώσουν τις έδρες τους. Είναι δειλοί».

Στη Ρηγίλλης ανέμεναν την κίνηση του κ. Κοντογιάννη και δεν τους προκάλεσε καμία έκπληξη η ανεξαρτητοποίηση, αφού στο επιτελείο του κ. Σαμαρά είχαν πληροφορίες από πολύ νωρίς για τις προθέσεις του. Η εκτίμηση της ηγετικής ομάδας ήταν ότι πίσω από αυτή την επιχείρηση «νέας αποστασίας» , όπως άφηναν να διαρρεύσει με έμφαση, βρίσκεται η κυρία Μπακογιάννη, για την οποία λένε ότι η ίδια έχει οργανώσει σχέδιο για να εμποδίσει τον κ. Σαμαρά να γίνει πρωθυπουργός.

Ο βουλευτής- που αναμένεται να συνταχθεί με τη Δημοκρατική Συμμαχία- επέλεξε να επιτεθεί κατά της ηγεσίας της ΝΔ από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, κατηγορώντας την ότι αρνείται σε δύσκολες ώρες για τη χώρα να συμφωνήσει με την κυβέρνηση στα αυτονόητα, βάζοντας μπροστά το μικροκομματικό συμφέρον.

«Δεν είναι δυνατόν εκείνοι που πολεμούσαν την παράταξη να στρέφονται εναντίον αγωνιστών και να μιλούν για φραξιονισμό» τόνισε ο κ. Κοντογιάννης και συμπλήρωσε με αιχμηρό τρόπο: «Ο όρος είναι δόκιμος στη γλώσσα τους, γιατί προέρχεται από το πολιτικό τους φυτώριο».

Μετά την αιχμηρή ομιλία του ήταν μονόδρομος η κίνησή του να επισκεφθεί το γραφείο του Προέδρου της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικου , στον οποίο παρέδωσε την επιστολή ανεξαρτητοποίησής του. «Αυτοδιαγράφηκε» ήταν το σχόλιο στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά.

Για την ηγετική ομάδα της ΝΔ υπάρχει άμεση σχέση των γεγονότων που έχουν δρομολογηθεί από την περασμένη Κυριακή, ημέρα που ιδρύθηκε το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη. «Οταν την ώρα που η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ δέχεται τόσο ισχυρούς κλυδωνισμούςκάποιοι σπεύδουν να τη στηρίξουν με αυτόν τον τρόπο, τότε πρόκειται για νέα αποστασία» ανέφεραν κύκλοι της Ρηγίλλης.

«Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο»

Ο κ. Σαμαράς επέλεξε να δώσει ο ίδιος το σύνθημα της επίθεσης, αφήνοντας υπαινιγμούς για οργανωμένο σχέδιο, μιλώντας στη συνάντηση που είχε χθες στη Ρηγίλλης με υποψήφιους περιφερειάρχες που στήριξε η ΝΔ. Υποστηρίζοντας ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι αδιέξοδη και αποδυναμώνεται από τις εσωτερικές διαιρέσεις, έριξε το γάντι.

«Καταλαβαίνωλοιπόνγιατί τώρα ο κ. Παπανδρέου αναζητεί δεκανίκια από αλλού. Πολύ λίγους, αλλά πολύ προθύμους. Από προχθές αυτόγίνεται ανοιχτά. Σήμερα (σ.σ. χθες) έγινε και χωρίς το παραμικρό πρόσχημα» είπε και προειδοποίησε: «Αλλά ένα να ξέρουν:Ο κόσμος και βλέπει και καταλαβαίνει και τιμωρεί».

Σκληρή ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή, ο οποίος τόνισε ότι «έχουμε δίπλα μας τον ελληνικό λαό, δεν χρειαζόμαστε δεκανίκια μέσα στη ΝΔ».

Επιχείρηση «ξεκαθάρισμα»

O πρόεδρος της ΝΔ επιθυμεί να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο εν όψει και της συνεδρίασης της ΚΟ. Στο πλαίσιο αυτό, χθες το βράδυ συναντήθηκε διαδοχικά με τους κκ. Αθ. Γιαννόπουλο και Σ. Κεδίκογλου, οι οποίοι, βγαίνοντας από τη Ρηγίλλης, διευκρίνισαν ότι παραμένουν στο κόμμα.

Προς στιγμήν όμως δημιουργήθηκε αναστάτωση όταν ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε ότι όσα ακούγονται περί αποστασίας «είναι αποκυήματα φαντασίας ανοήτων». Στη συνέχεια όμως διευκρινίστηκε από το κόμμα ότι ο κ. Γιαννόπουλος δεν ήταν απέναντι στην κομματική γραμμή, αλλά απαντούσε σε όσα ακούγονται για τον ίδιο.

Υπονοούμενα για το παρελθόν Μητσοτάκη

Από την πρώτη στιγμή ήταν εμφανής η προσπάθεια της Ρηγίλλης να θυμίσει το 1965, όταν με την αποστασία βουλευτών της Ενώσεως Κέντρου, με πρωτοβουλία και του κ. Κ. Μητσοτάκη, έπεσε η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου. Μάλιστα με επίσημο τρόπο η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού αναφέρθηκε με κομματικό σημείωμα στους «γνωστούς της “συμμαχίας των προθύμων΄΄» που «γυρίζουν πίσω το ρολόι της πολιτικής ιστορίας για να επιτύχουν τους ιδιοτελείς σκοπούς τους,με τακτικές αποστασίας» .

Η πλευρά της κυρίας Μπακογιάννη (φωτογραφία), αν και επιμένει ότι δεν εμπλέκεται στη συζήτηση, πήρε θέση κατηγορώντας ουσιαστικά τη Ρηγίλλης για συνωμοσιολογία. «Τα αδιέξοδα των κομμάτων και οι άγονες αντιπαραθέσεις δεν αφορούν τους πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον, ούτε συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της κρίσης. Το ίδιο συμβαίνει με τις κορόνες και τις θεωρίες συνωμοσίας κάποιων που αρνούνται να αποδεχθούν ότι γεννήθηκε από χιλιάδες ανθρώπους ένας καινούργιος πολιτικός χώρος με ξεκάθαρες θέσεις...» σημειώνεται σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται από το διαχειριστή χωρίς προειδοποίηση