Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Κάλυψη και γκρίνιες για τη Λούκα

Σπουδή για να κλείσει το θέµα Κατσέλη επέδειξε χθες η κυβέρνηση, µία ηµέρα µετά τις διαρροές της για δυσαρέσκεια του Μαξίµου από την άκαµπτηστάση της υπουργού Εργασίας απέναντι στην τρόικα.
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης άνοιξε, ωστόσο, µία νέα συζήτηση γιατη συνολική κυβερνητική εικόνα και τα µηνύµατα που εκπέµπουν οι υπουργοί της.

Οκυβερνητικός εκπρόσωποςΓιώργος Πεταλωτής,όχι µόνουποβάθµισετο περιεχόµενο του άρθρου τηςκ. Κατσέλη στο «Βήµατης Κυριακής», που δυναµίτισε τις ούτως ή άλλως κακές σχέσεις τηςµε τους εκπροσώπουςτης τρόικας, αλλά ταυτόχρονα επιχείρησε ναεξηγήσει ότι δεν υπάρχει καµία παρέκκλιση της κυβερνητικής γραµµής από την υπουργό Εργασίας.«Η κ. Κατσέλη δεν αφίσταται απότη θέση της κυβέρνησης», δήλωσε µε νόηµα ο εκπρόσωπος, ο οποίος σηµειωτέον λίγη ώρα προτού αρχίσει η ενηµέρωση των δηµοσιογράφων είχε µακρά τηλεφωνική συνοµιλία µε την υπουργό. Στο ίδιο πνεύµα ο κ. Πεταλωτής σηµείωσε ότι «ο κ. Παπανδρέου εµπιστεύεται όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης» και ότι «η άποψη τηςκυβέρνησης είναι και άποψη της κ. Κατσέλη».

Η... στροφή της κυβέρνησης στον τρόπο χειρισµού του θέµατος που προέκυψε µε την κ. Κατσέλη προκάλεσε έκπληξη σεαρκετά στελέχη τουκυβερνώντος κόµµατος, που σηµείωνανότι «µόλις µία εβδοµάδα µετά τις εκλογές δενµπορούµε να βάλουµε µυαλό», επιµένοντας ότι οι δηµόσιες διαφοροποιήσεις υπουργών προκαλούν βλάβη στο Μέγαρο Μαξίµου και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Στον αντίποδα βεβαίως διατυπώνεται από κυβερνητικά χείλη η άποψη ότι «η κυβέρνηση δεν µπορεί να επιτρέψει στη Λούκα να εκπροσωπεί το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ» και ως εκ τούτου επί της παρούσης τουλάχιστον το θέµα που ενέσκηψε µε το άρθρο της θεωρείται λήξαν.«∆εν µπορούµε να κάνουµε στην κ. Κατσέλη το δώρο να αποµακρυνθεί από την κυβέρνηση. Τώρα θα πρέπει να εφαρµόσει αυτά τα οποία αρνείται», έλεγε χαρακτηριστικά υψηλόβαθµο στέλεχος.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας µιλώντας χθες στα «ΝΕΑ» επέµεινε πως «το θέµα είναι να κρίνεις πού και πώς θα διαπραγµατευτείς», επισηµαίνοντας ότι «όλη η συζήτηση που άνοιξε, έχει να κάνει µε τον τρόπο εφαρµογής των ρυθµίσεων που υπάρχουν στο Μνηµόνιο».

Οι υποστηρικτές

Χθες µάλιστα, η Λ. Κατσέλη βρήκε και υποστηρικτές εντός κυβέρνησης αφού οαναπληρωτής υπουργός ΑµυναςΠάνος Μπεγλίτης ουσιαστικά υπερασπίστηκε το δικαίωµα της υπουργού να διαπραγµατεύεται. Μιλώντας στον Flash,ο κ. Μπεγλίτης είπε: «Πρέπει να διαπραγµατευτούµε, δεν είµαστε σε µία λογική ότι παίρνουµε και αποδεχόµαστε το οτιδήποτε, καιπιστεύω ότι σωστά όλοι οι υπουργοί και όχι µόνο η υπουργός Εργασίας, όλοι διαπραγµατεύονται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα προς όφελος της χώρας, προς όφελος της εθνικής προσπάθειας που καταβάλλουµε όλοι».

Στον αντίποδα, αποστάσεις από τη στάση της υπουργού κράτησε ο υπουργός Αµυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας πως «πρέπεινα τηρήσουµε τους όρους µιας δανειακής σύµβασης που, όπως συµβαίνει πάντα στις δανειακές συµβάσεις, έχουν καθοριστεί πρωτίστως από την οπτική γωνία των δανειστών και όχι από την οπτικήγωνία του δανειζόµενου». Ακόµη, η υπουργόςΠαιδείας Αννα ∆ιαµαντοπούλου είπε: «Σεµια εποχή που πάνω απ’ όλους και όλα είναι η Ελλάδα, δεν έχουµε κανένα περιθώριο να χανόµαστε σεσχόλια και άρθρα. Αυτή τη στιγµή είτε είµαστε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση δεν υπάρχουµεως άτοµα. Πρέπει να λειτουργούµε συνολικά, γιατί έχουµε να σώσουµε τη χώρα».

Την ίδια ώρα, σύµφωνος µε τις απόψεις που διατύπωσε η κ.Κατσέλη εµφανίστηκεο Νάσος Αλευράς, ένας εκ των τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που συνυπέγραψαν άρθρο - παρέµβαση για τις πολιτικές εξελίξεις καιτην κυβερνητική πολιτική:

«Επί της ουσίας θεωρώ ότι η κ. Κατσέληδεν έχει άδικο λέγοντας ότι το να καταργήσεις τελείως τις κλαδικές συµβάσεις προς όφελος των επιχειρησιακών δηµιουργεί µια τεράστια ανασφάλεια τούτη την ώρα στην αγορά εργασίας», είπε. Καυτηρίασε ωστόσο τις καθυστερήσεις που σηµειώνονται στην κυβέρνηση και αναφερόµενος στο θέµα που προέκυψε µε την υπουργόσχολίασε: «Θέµατα όπως αυτό, πρέπει να λύνονται στην κυβέρνηση γρήγορα και αποτελεσµατικά µέσα σε µία ώρα». Από την πλευρά του ο Κώστας Καρτάλης που συνυπέγραψε των άρθρο των τριών είπεστον Βήµα FM:

«Υποθέτω ότι η κ. Κατσέλη κατέθεσε στο τραπέζι µια σειρά από προτάσεις που δείχνουν ότι το κόστος της παραγωγής µπορεί να µειωθεί και µε άλλα µέτρα (...). Εγώ θα µπορούσα να κρατήσω από αυτό το γεγονός ότι δεν είµαστε µια χώρα η οποία είναι υποτελής».

Ο Παπαδήµος σε ρόλο διαπραγµατευτή µε το Βερολίνο


ΕπΙκΕΦΑλΗΣ ΤΗΣ επιτροπής εµπειρογνωµόνων που από ελληνικής πλευράς θα συζητήσει µε τη Γερµανία τις λεπτοµέρειες για τον ευρωπαϊκό µηχανισµό στήριξης θα τεθεί, σύµφωνα µε πληροφορίες, ο σύµβουλος του Πρωθυπουργού για την οικονοµία Λουκάς Παπαδήµος. Η συγκρότηση της επιτροπής συµφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης του Γιώργου Παπανδρέου µε την καγκελάριο Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Πορτογαλία. Το θέµα συζητήθηκε και σε συνάντηση που είχε χθες το απόγευµα ο κ. Παπανδρέου µε τον κ. Παπαδήµο.

Επίσης ο Πρωθυπουργός είχε συνεργασία µε τον υπουργό Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου, από τον οποίο και ενηµερώθηκε για την τελική φάση των διαπραγµατεύσεων µε την τρόικα όπως και για τις διατυπώσεις που περιλαµβάνονται στο επικαιροποιηµένο Μνηµόνιο.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε µε τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, µε τον οποίο συζήτησε γενικότερα πολιτικά θέµατα αλλά και για την αυριανή σύσκεψή τους µε τους εκλεγµένους περιφερειάρχες και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή. Τέλος, ο κ. Παπανδρέου ενηµερώθηκε από την υπουργό ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρµπίλη για τις πρωτοβουλίες της όσον αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την αναστολή των διαδικασιών παραποµπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο για την καθυστέρηση στην απελευθέρωση της λιγνιτικής παραγωγής ενέργειας.

TA NEA On-line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται από το διαχειριστή χωρίς προειδοποίηση