Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Ο Σαμαράς χθες φόρεσε... ευρωπαϊκό κοστούμι

Με δύο πρόσωπα εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς ο οποίος προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της αντιμνημονιακής στρατηγικής του εντός της ελληνικής επικράτειας και της μετριοπαθούς στάσης του στο εξωτερικό και όταν τοποθετείται ενώπιον ευρωπαίων παραγόντων και στελεχών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Η χθεσινοβραδινή εναρκτήρια ομιλία τού κ. Σαμαρά στο συνέδριο που συνδιοργανώνει το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με το Ιδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ (thinktank του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ ) ανέδειξε την αντιφατική- όπως έλεγαν και στελέχη της ΝΔ- πολιτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο Αμφιθέατρο του Μεγάρου Καρατζά της ΕΤΕ ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε, όπως και την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο του ΕΛΚ, με... ευρωπαϊκό κοστούμι. Στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι η ΝΔ στηρίζει «μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης» και «διαρθρωτικές αλλαγές» που προωθεί η κυβέρνηση και χθες απέφυγε να καταδικάσει το μνημόνιο, στο οποίο δεν αναφέρθηκε καθόλου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε να χρησιμοποιήσει τη φράση «δαπανηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης», αν και είπε ότι είναι το πιο «διαλυτικό» και το πιο «οδυνηρό» για την οικονομική δραστηριότητα και την κοινωνική συνοχή. Επίσης δεν μίλησε για τον μηδενισμό του ελλείμματος και αναφέρθηκε στον όρο «ισοσκελισμένος προϋπολογισμός» , όπως είχε προαγγείλει και «Το Βήμα» της περασμένης Κυριακής.

Με ύμνους στον «κοινωνικό φιλελευθερισμό» ο πρόεδρος της ΝΔ δεν μίλησε για καταδίκη του μνημονίου, αλλά τόνισε πως «είμαστε υποχρεωμένοι να απορρίψουμε αυτό το πρόγραμμα» και υπεραμύνθηκε ενός άλλου «οικονομικού μοντέλου» και της «κοινωνικής οικονομίας της αγοράς». Ο κ. Σαμαράς, αφού ανέλυσε γιατί η ΝΔ είναι αντίθετη με την κυβερνητική πολιτική, ξεκαθάρισε σε ήπιους τόνους: «Είμαστε υποχρεωμένοι να διαφωνήσουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να δείξουμε τον άλλο δρόμο».

Αιφνιδιασμός Μεϊμαράκη

Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης αιφνιδίασε την ηγεσία της ΝΔ προαγγέλλοντας ότι το Ινστιτούτο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο οποίο προεδρεύει θα επεξεργαστεί ένα συνολικό σχέδιο για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αν και ο κ. Σαμαράς απέφυγε να μιλήσει για πρόωρες εκλογές και για την ετοιμότητα της ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίστηκε ετοιμοπόλεμος και είπε ότι το κόμμα δεν φοβάται τίποτα.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται από το διαχειριστή χωρίς προειδοποίηση