Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Από σήµερα µέχρι την ηµέρα που θα αναλάβουν καθήκοντα οι εκλεγµένοι περιφερειάρχες και δήµαρχοι οι οποίοι ανεδείχθησαν κατ’ εφαρµογήν του «Καλλικράτη» αποµένει ένας µήνας – µείον τις εορτές και αργίες.

Σε αυτό το διάστηµα πρέπει τόσο η κυβέρνηση από την πλευρά της όσο και οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές να προετοιµαστούν για µια νέα αρχή.

Η οποία όµως το πρώτο που θα πρέπει να αντιµετωπίσει είναι τα παλαιά προβλήµατα.

Δύο από αυτά τα προβλήµατα βρίσκονται στο προσκήνιοαυτές τις ηµέρες. Είναι τα οικονοµικά των ΟΤΑ και το θέµα των σκουπιδιών.

Για το πρώτο είναι χαρακτηριστικές οι πληροφορίες που δηµοσιεύονται σήµερα στα «ΝΕΑ» (σελ. 21) για τη µαύρη τρύπα πέραν των πενήντα ενός εκατοµµυρίων ευρώ, την οποία βρήκε η οικονοµική επιθεώρηση στον Δήµο Θεσσαλονίκης. Ανάλογα προβλήµατα οικονοµικής διαχείρισης, είτε πρόκειται για σκάνδαλα είτε για τρέχουσα κακοδιαχείριση, θα αντιµετωπίσουν από τις αρχές του έτους οι περισσότεροι από τους νεοεκλεγέντες δηµάρχους.

Το δεύτερο από τα µεγάλα προβλήµατα είναι εµφανές αυτές τις ηµέρες στους δρόµους της πρωτεύουσας και των λοιπών πόλεων και... όζει! (Σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 21).

Είναι οι χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών που απειλούν την υγεία των κατοίκων. Ενα επαναλαµβανόµενο φαινόµενο καιτο πρώτο πρόβληµα που πρέπει να λυθεί ως δείγµα ότι κάτι αλλάζει µε τον νέο θεσµό. Φυσικά υπάρχουν και άλλες ανοικτές πληγές στους ΟΤΑ, όπως είναι τα θέµατα του προσωπικού το οποίο απασχολούν οι αχρείαστοι σε πολλές περιπτώσεις θυγατρικοί φορείς που ιδρύθηκαν απερίσκεπτα τα προηγούµενα χρόνια και οι διάσπαρτες υποθέσεις διαφθοράς που προκαλούν κατά τόπους την κοινή γνώµη.

Για να αντιµετωπιστούν όλα αυτά ή, µάλλον, για να αρχίσει η αντιµετώπισή τους, πρέπει να δηµιουργηθούν στις ηµέρες που αποµένουν δύο προϋποθέσεις:

Πρώτον, ναπροχωρήσει τοαρµόδιο υπουργείο στην ολοκλήρωση του νοµοθετικού πλαισίου µε την έκδοση των προβλεπόµενων διαταγµάτων και εγκυκλίων που θα εδραιώσουν την εξουσία των δηµοτικών αρχών,όπως τις προβλέπει το σχέδιο «Καλλικράτης».

Και, δεύτερον, οι νέοι δήµαρχοι αφενός να οπλιστούν µε υποµονή και βούληση για τις µάχες που πρέπει να δώσουν και αφετέρου να καταρτίσουν συγκεκριµένα σχέδια ώστε αυτές οι µάχες να είναι νικηφόρες.

Εάν το πρώτο είναι εύκολο, για το δεύτερο θα χρειαστούν τη συµµετοχή των πολιτών. Και πρέπει να βιαστούναν θέλουν να την εξασφαλίσουν.

TA NEA On-line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται από το διαχειριστή χωρίς προειδοποίηση